Naşit Özcan Kimdir, Nereli, Kaç Yaşında? Naşit Özcan Neden Öldü?
Tiyatro dünyasının usta isimlerinden, İstanbul Şehir Tiyatroları’nın emektar oyuncusu Naşit Özcan, iki ay önce geçirdiği beyin kanamasının ardından tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitirdi. 68 yaşındaki Özcan’ın vefatı, Türk tiyatrosunda derin bir üzüntü yarattı.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Kültür Daire Başkanlığı Şehir Tiyatroları Müdürlüğü, sanatçının vefatını şu açıklamayla duyurdu:
“Türk Tiyatrosu’nda Komik-i Şehir Naşit Efendi ile başlayan, Selim Naşit ve Adile Naşit ile devam eden geleneğin üçüncü kuşak temsilcisi, değerli oyuncumuz Naşit Özcan’ı kaybetmenin derin üzüntüsünü yaşıyoruz. İstanbul Şehir Tiyatrosu Ailesi olarak, değerli sanatçımız Naşit Özcan’a rahmet, yakınları, sevenleri ve tiyatro camiasına başsağlığı dileriz.”
İçindekiler
Naşit Ailesinin Sanat Geleneğini Yaşattı
1957 yılında İstanbul’da dünyaya gelen Necip Naşit Özcan, tuluat ustası Naşit Bey’in torunu, usta oyuncular Selim Naşit Özcan ve Adile Naşit’in yeğeni olarak sanatla iç içe bir ailede büyüdü. Tiyatro sahnesine ilk adımını 1971’de “Ben Çalmadım” adlı çocuk oyunuyla attı.
Profesyonel tiyatro kariyerine 1977 yılında Akbank Çocuk Tiyatrosu’nda başlayan Özcan, Nejat Uygur Tiyatrosu’ndan İstanbul Şehir Tiyatroları’na kadar birçok önemli kurumda sahne aldı. 1988 yılında dahil olduğu İstanbul Şehir Tiyatroları’nda 35 yıl boyunca aralıksız görev yaptı.
Afife Jale Ödülleri’ne Aday Gösterildi
Naşit Özcan, 1994 yılında “Gözlerimi Kaparım Vazifemi Yaparım” adlı oyunda canlandırdığı Vicdani karakteri ve 2000 yılında “Kadın ile Memur” adlı oyundaki performansıyla Afife Jale Tiyatro Ödülleri’ne En İyi Erkek Oyuncu dalında aday gösterildi.
Televizyon ve Sinemada da İz Bıraktı
Tiyatro sahnesindeki başarısının yanı sıra televizyon ve sinemada da önemli roller üstlenen Naşit Özcan, “Kurtlar Vadisi Pusu” dizisinde 9. sezonda yer aldı. Ayrıca “Ötesiz İnsanlar” dizisinde Korgeneral karakterine hayat verdi. Usta sanatçı, aynı zamanda başarılı bir seslendirme sanatçısıydı.
“Naşit’lerin Soyadını Hiç Yere Düşürmedim”
Naşit Özcan, 2022 yılında TRT 2 ekranlarında yayınlanan ve Hülya Koçyiğit’in sunduğu “Film Gibi Hayatlar” programına konuk olmuş, sanat yolculuğunu şu sözlerle anlatmıştı:
“Böyle bir ailede olmak gururlu ama ağır bir yük. Eğer onların yolunda ilerliyorsanız, hele çok daha ağır bir yük. Ama ben inanıyorum ki Naşit’lerin soyadını hiç yere düşürmedim.”
“Nejat Uygur’dan Çok Şey Öğrendim”
Tiyatronun duayen ismi Nejat Uygur’un yanında yetişen Özcan, Uygur’dan sahne disiplini ve sanat ahlakı konusunda çok şey öğrendiğini sık sık dile getiriyordu. “Kulise girerken dedikodunuzu paspasın altına bırakın, çıkarken alırsınız” sözüyle hatırladığı Uygur’u hocası olarak görüyordu.
Adile Naşit ile Duygusal Anı
Tiyatroyu seçtiğinde ailesinin karşı çıktığını dile getiren Özcan, Adile Naşit’in bir gün sahneye gelerek tüm seyircilerin önünde kendisinden özür dilediğini ve “Yeğenim çok iyi bir sanatçıymış” dediğini gözyaşları içinde anlatmıştı.